Niet verplicht, maar wel nuttig: de rechtsbijstandsverzekering

 

In Vlaanderen heeft 10% van de mensen die na een verkeersovertreding beroep doen op een advocaat geen rechtsbijstandsverzekering. Een opmerkelijk hoog cijfer, zeker als je weet dat een rechtsbijstandsverzekering een wereld van verschil maakt. Niet beschikken over een rechtsbijstandsverzekering betekent immers dat alle kosten zelf gedragen moeten worden. Met de erelonen van een advocaat en de gerechtskosten bedraagt de eindafrekening al snel meer dan 1.000,00 EUR ... en dan is de opgelegde geldboete niog niet meegerekend!

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is net als een ongevallenverzekering of een omniumverzekering een aanvulling op de wettelijke verplichte verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (kortweg BA).
Een aanvulling die op verschillende vlakken een belangrijke meerwaarde kan betekenen.

Wanneer je bijvoorbeeld na een verkeersovertreding voor de politierechtbank moet verschijnen en er een zware boete boven je hoofd hangt, is juridische bijstand zeker geen overbodige luxe. Met een rechtsbijstnadsverzekering wordt de kost van het bijstaan en vertegenwoordigen door advocaten volledig vergoed. Ook gerechtskosten en eventuele onderzoekskosten vallen onder deze verzekering.

Rechtsbijstandsverzekering opgenomen in polis

Vaak is een rechtsbijstandsverzekering onderdeel van een autopoliis en kan u dus reeds gratis beroep doen op juridische bijstand in het geval van een geschil. Hetzelfde is van toepassing op een familiale verzekering die de kosten dekt wanneer u (of iemand uit uw gezin) schade leed door de fout van een ander. Als u niet zeker bent of een rechtsbijstandsverzekering is opgenomen in uw polis, vraagt u dit best even na om een mogelijks financieel drama te vermijden. Want door de kosten voor te verschijnen voor de politierechtbank al snel oplopen tot 1.000 EUR, kan dit als slachtoffer vna een schadegeval of misdrijf gemakkelijk gaan tot 10.000 EUR!

Heb je onlangs zelf een verkeersovertreding begaan, dan kan je aan de hand van de gratis en volledig vrijblijvende boetecalculator je eigen boete bereken op https://boetecalculator.be/nl