Tienjarige Aansprakelijkheid

 

Vanaf 1 juli 2018 is de verzekering tienjarige aansprakelijkheid wettelijk verplicht voor onroerende werken – hoofdzakelijk bestemd voor bewoning – waar de tussenkomst van een architect aanwezig is.

 

 

Een verzekeringsattest voor mijn woning

De aannemer, ingenieur en architect zijn ten gevolge van de artikels 1792 en 2270 van het burgerlijk wetboek 10 jaar aansprakelijk. Indien er tijdens deze 10 jaar iets zou gebeuren met het gebouw, waarvoor men aansprakelijk gesteld wordt, kunnen die kosten op hen worden verhaald! Deze verzekering beschermt men dus tegen dat risico.

 

Vanaf 1 juli 2018 is de verzekering tienjarige aansprakelijkheid wettelijk verplicht voor:

 

  • Residentiële projecten waarvan >50% van de oppervlakte bestemd is voor bewoning
  • Waarvoor een bouwvergunning is afgeleverd na 1 juli 2018
  • Die een tussenkomst van een architect vereisen
  • Die gelegen zijn in België

  

Deze geldt voor alle bouwpartners die betrokken zijn bij het ontwerp en/of de oprichting van de woning. (architect, aannemers en andere dienstverleners)

 

De wettelijke minimumwaarborg bedraagt 500.000 EUR (geABEXeerd) waarbij u uiteraard ook kunt vragen dat men een hoger bedrag verzekerd.

Voor aanvang van de werken, dient men dus verzekeringsattest te kunnen voorleggen.

 

Deze attesten zijn 10 jaar geldig en gaan dus feitelijk mee met de woning (wanneer u de woning binnen de 10 jaar zou verkopen, dienen deze voorgelegd te worden aan de koper)

Er kan ook geopteerd worden dat u zelf, als bouwheer, een globale polis onderschrijft waar alle bouwactoren meeverzekerd zijn voor de werken dat men zal uitvoeren.

  

Opgelet! Deze nieuwe verzekeringsplicht is expliciet beperkt tot de tienjarige aansprakelijkheid voor stabiliteits- en soliditeitsproblemen én waterdichtheidsproblemen die de stabiliteit en soliditeit van de gesloten ruwbouw in het gedrang brengen.

Elk ander aansprakelijkheidsrisico, in bouwfase of na oplevering voor de lichte verborgen gebreken, valt hierbuiten!

Ook esthetische schade, zuiver immateriële schade en materiële schade onder de 2.500 EUR zijn vrijgesteld.